Sarajevo, Vijećnica
103

Večeras promocija knjige "Dekodiranje agresije: Uloga Vrhovnog saveta odbrane SRJ u ratu protiv RBiH"

S. Š.
U sarajevskoj vijećnici će večeras biti održana promocija knjige "Dekodiranje agresije: Uloga Vrhovnog saveta odbrane Savezne Republike Jugoslavije u ratu protiv Republike Bosne i Hercegovine".

Univerzitet u Sarajevu - Fakultet političkih nauka, Memorijalni centar Srebrenica - Potočari i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava su objavili knjigu "Dekodiranje agresije", koja detaljno istražuje ulogu Savezne Republike Jugoslavije u ratu protiv Bosne i Hercegovine tokom 90-ih.

Knjiga, autora Muamera Džananovića, Hikmeta Karčića, Emira Suljagića i Seada Turčala, analizira kako su ključne političke i vojne figure, uključujući Slobodana Miloševića, putem Vrhovnog saveta odbrane SR Jugoslavije direktno upravljale ratnim operacijama.

Poseban naglasak stavljen je na 30. kadrovski centar Vojske Jugoslavije i njegovu ulogu u koordinaciji i finansiranju vojnih snaga, uprkos međunarodnim sankcijama. Knjiga također raspravlja o ekonomskim sankcijama i njihovom utjecaju na SR Jugoslaviju te postavlja pitanja o pravnoj i moralnoj odgovornosti učesnika u ratu.

Prva promocija knjige održat će se danas (25. aprila 2024). u 19:00 sati u sarajevskoj Vijećnici.

O knjizi će osim autora govoriti i Jasmin Medić iz Instituta za historiju i Rasim Muratović, direktor Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.