Nacionalna garda Maryland
183

Oružane snage BiH obavile još jednu vježbu s američkim vojnicima, koordinirali kopnene i zračne snage

V. K.
Američka ambasada u Bosni i Hercegovini objavila je fotografije i snimak zajedničke vježbe u kojoj su učestvovali pripadnici Nacionalne garde Marylanda i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Kako je naglašeno, Oružane snage BiH i Nacionalna garda Marylanda sarađuju na poboljšanju vještina kroz kombinovanu obuku JTAC-a (Joint Terminal Attack Controller).

"Obuka JTAC poboljšava upotrebu aviona za sigurnu i efikasnu podršku kopnenim snagama tokom borbe, fokusirajući se na koordinaciju između zračnih i kopnenih operacija koje uključuju američke i partnerske snage", navedeno je.

Povodom održavanja vježbe oglasila se direktorica Zajedničkog štaba Nacionalne garde Marylanda Amy Kremser.

"Ove vrste vježbi nam omogućavaju da izgradimo odnose sa našim saveznicima, tako da smo u mogućnosti da radimo zajedno tokom budućih operacija", navedeno je.

Oružane snage BiH i Nacionalna garda Marylanda već godinama održavaju zajedničke vježbe, a 2023. godine saopćeno je kako je ova garda jedan od najpouzdanijih partnera Oružanih snaga.

"Mi vidimo OSBiH kao naše vršnjake i učimo od njih isto toliko koliko i oni od nas. Ovo je odnos jednakih, sarađujući i razmjenjujući naučene lekcije na stvarima od uzajamnog interesa. Jačina ovog partnerstva je najočiglednija kada možemo surađuvati na konkretnim misijama kao kada su OSBiH služile sa našom vojnom policijom u Afganistanu 2012. godine. OSBiH su izgradile značanu, modernu, profesionalnu snagu na koju država može biti jako ponosna. Očekujemo da ćemo u narednom desetljeću nadograditi svoj uspjeh, proširiti svoje partnerstvo na područja koja su izvan vojske i odbrane", rekla je 2023. godine general-bojnik Nacionalne garde Marylanda Janeen Birckhead.