Miješanje u sukob
79

Rusi reagovali na izjave iz Pariza i Londona: "Ovo je veoma opasan trend"

V. K.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov osvrnuo se na izjave Emmanuela Macrona o slanju NATO trupa u Ukrajinu te je poručio kako je to veoma opasan trend.
Osim Macrona, Peskov je komentirao i izjave britanskog šefa diplomatije Davida Camerona koji je također govorio o potencijalnom slanju stranih trupa.

"Vidimo takvu verbalnu eskalaciju zvaničnih predstavnika. Vidimo je na nivou šefova država, kada je u pitanju Francuska, i na ekspertskom nivou kada je riječ o Velikoj Britaniji", rekao je Peskov.

Poručio je kako su Macronove izjave opasne.

"Francuska, koju predstavlja Macron, nastavlja stalno govoriti o mogućnosti svog direktnog miješanja u sukob u Ukrajini. Ovo je veoma opasan trend. Izjava je važna, ali i veoma opasna", poručio je Peskov.

Glasnogovornik je komentirao i izjavu britanskog ministra vanjskih poslova Davida Camerona o mogućnosti napada na Rusiju britanskim oružjem.

"To su direktne eskalacije napetosti sukoba oko Ukrajine, koje bi potencijalno mogle predstavljati opasnost za evropsku sigurnost i cjelokupnu evropsku sigurnosnu arhitekturu", zaključio je Peskov.