Odličan rezultat desnice
32

Završen prvi krug predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji: Sve izgledniji povratak VMRO-DPMNE

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U prvom krugu predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji, kandidatkinja VMRO-DPMNE Gordana SIljanovska Davkova osvojila je blizu 40 posto glasova, a vođa vladajuće SDSM-a Stevo Pendarovski je završio na oko 20 posto glasova.

Njih dvoje će se sučeliti u drugom krugu izbora 8. maja, ali izgledi su za Pendarovskog loši. Isti dan održat će se i parlamentarni izbori.

Odziv je bio više od 49 posto, prema podacima izborne komisije, oko osam posto više nego u prvom krugu predsjedničkih izbora 2019. godine.

Blizu 1,8 miliona ljudi, uključujući veliku dijasporu, imalo je pravo glasa, dok je više od 810.000 glasovalo na 3.480 biračkih mjesta diljem zemlje.

"Jasno je da je ovaj rezultat za mene nevjerojatno inspirativan. Znam samo da ću ono što obećam provesti na svoj način. Ovo je početak nove ere", rekla je novinarima u srijedu navečer Siljanovska-Davkova, koju podržava glavna opoziciona stranka VMRO-DPMNE.

Pendarovski je priznao da ga je iznenadila velika razlika.

"Očekivali smo manje (razlike), ali sutra je novi dan. Počinjemo iz početka. Moj zadatak je promovirati koncept u koji vjerujem: državu koja nije izolirana i koja je integrirana u Evropu", kazao je Pendarovski.

Izbori su održani usred dvogodišnjeg sukoba između vlade i opozicije oko toga kako se nositi sa susjednom Bugarskom koja blokira njen put prema članstvu u EU.

Odnosi s Bugarskom godinama su zategnuti zbog sporova oko jezika i historiju dviju zemalja.

Sofija je odbila podržati otvaranje pristupnih pregovora između Skoplja i EU sve dok Sjeverna Makedonija ne prizna svoju malu bugarsku manjinu u ustavu.

Pendarovski i SDSM spremni su uložiti amandmane, ali im nedostaje broj da osvoje parlamentarne izbore.

Stranka VMRO-DPMNE kaže da do ustavnih promjena može doći tek nakon što Sjeverna Makedonija uđe u EU, što vlada kaže kao nerealno stajalište.

Dugogodišnji politički suparnici Pendarovski i Siljanovska-Davkova, koji su se također sučelili na posljednjim predsjedničkim izborima 2019. godine, predvodili su prepuno polje od sedam kandidata.

Pendarovski i SDSM obećali su otključati zastale pregovore s EU i provesti ustavne promjene kroz parlament.

Siljanovska-Davkova i VMRO-DPMNE rekli su da Sjeverna Makedonija, koja je 2018. morala promijeniti ime iz Makedonija kako bi riješila odvojeni dugotrajni spor s Grčkom, neće biti forsirana po tom pitanju.

Čini se da je poruka odjeknula kod mnogih koji traže promjenu.