Iako ima preporuku
84

Knaus: Francuska i Njemačka se spremaju blokirati glasanje o prijemu Kosova u Vijeće Evrope

I. Sa.
Gerald Knaus, iz Evropske inicijative za stabilnost, rekao je da se nekoliko zemalja, uključujući Francusku i Njemačku, spremaju blokirati glasanje u maju o prijemu Kosova u organizaciju Vijeća Evrope.

Kroz objavu na društvenoj mreži X, Knaus je rekao da se grupa država sprema postupiti protiv preporuke Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, koja kaže da je Kosovo ispunilo kriterijume da bude dio organizacije.

"Trenutno se neke vlade zemalja članica Vijeća Evrope, uključujući Njemačku i Francusku, spremaju blokirati glasanje u maju o prijemu Kosova, ignorišući preporuku Parlamentarne skupštine datu u aprilu", napisao je Knaus.

Kako je rekao, ovakva blokada dolazi nakon kampanje srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

"Ovo je uslijedilo nakon kampanje predsjednika Srbije (Aleksandra) Vučića, uključujući njegov lični apel predsjedniku (Francuske, Emanuelu) Macronu, da ne dozvoli glasanje - i obećanje Srbije da će kupiti 12 francuskih borbenih aviona Rafale", napisao je Knaus.

Parlamentarna skupština je 16. aprila glasala za izvještaj kojim se preporučuje članstvo Kosova u Vijeću Evrope.

Stvar je sada u rukama ministara vanjskih poslova Vijeća Evrope, koji konačno moraju da odluče da li će Kosovo postati najnovija članica te organizacije.

Vijeće Evrope je međunarodna organizacija za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava u Evropi, sa sjedištem u Strazburu, osnovana 1949. godine.

Vijeće štiti slobodu izražavanja i medija, jednakost i manjine u zemljama članicama.

Jedna od direktnih koristi građana Kosova od eventualnog članstva u Vijeću Evrope biće pristup Evropskom sudu za ljudska prava.

Srbija je na sjednici Parlamentarne skupštine zatražila da Kosovo uspostavi Zajednicu opština sa srpskom većinom kao uslov za članstvo. Međutim, izmjena ovog uslova nije dobila podršku.

Podsjetimo da je, nakon što je Parlamentarna skupština Vijeća Evrope preporučila prijem Kosova, iz Prištine poručeno da se radi o "velikom danu", a iz Beograda da se radi o "danu srama".