Spasioci rade pod oprezom
133

Složena situacija u Mramoru, novi nanosi uglja i zemlje otežavaju pronalazak rudara

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Prilično složena situacija vlada u jami Rudnika lignita u Mramoru kod Tuzle, gdje rudari satima pokušavaju pronaći kolegu kojeg su prije 36 sati zatrpali veliki nanosi zemlje i uglja prilikom otkopavanja te rude.
Spasilačke ekipe smjenjuju se u Rudniku lignita u Mramoru, a timovi od po dvije osobe konstantno rade na uklanjanju nanosa u jami.

Da je situacija kompleksna za Klix.ba je potvrdio predsjednik Sindikata Rudnika Kreka Zuhdija Tokić, istaknuvši da kontinuirano stvaranje novih nanosa dodatno otežava situaciju. Shodno tome, nepoznanica je i dalje do kada će trajati cjelokupna akcija.

Veliku nadu predstavljao je jutrošnji pronalazak alata kojim je kopao ugalj unesrećeni rudar, a indicije su ukazivale na to da se on nalazi u neposrednoj blizini. Međutim, kako nam je rečeno, daljim kopanjem rudar nije pronađen.

Učesnici akcije spašavanja navode da je riječ o rizičnim aktivnostima koje se provode na terenu te će se u nastavku morati pristupati sa dodatnim oprezom. Inače, lokalitet u jami na kojem se zadesio rudar prilično je uzak te boravak od najviše dvije osobe u datom trenutku nije moguć.

Kao što je poznato, prvi kopač jučer na kraju treće smjene je ostao zarobljen u jamskoj prostoriji nakon obrušavanja velikih količina zemlje, do čega je dovelo stvaranje izuzetno jakog pritiska u unutrašnjosti jame koja se nalazi na dubini od 170 metara.