Sjećanje na 7. maj 1995.
148

Obilježena godišnjica stradanja Sarajlija koji su poginuli čekajući da prođu kroz Tunel spasa

S. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Danas se obilježava godišnjica pogibije deset građana kod objekta DB "Butmir", a tim povodom su delegacije položile cvijeće na mjestu masakra te odale počast žrtvama.

Na tom mjestu od eksplozije nekoliko granata ispaljenih sa agresorskih položaja iz Lukavice smrtno je stradalo deset, a teže i lakše ranjeno jedanaest sugrađana.

Tog kobnog 7. maja 1995. godine poginuli su: Aziz Fejzić, Zdravko Klačar, Bećir Kovačević, Fahrudin Kurtović, Mensur Smajić, Semir Smajić, Salih Smaka, Rasema Subašić, Vahid Šalaka i Staka Šarenac.

Na mjesto njihove pogibije cvijeće su položile porodice ubijenih, kao i predstavnici Unija civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo.

Tunel Dobrinja-Butmir, popularno nazvan Tunel spasa, bio je jedina poveznica opkoljenog Sarajeva s vanjskim svijetom. Stanovnici Butmira su svojim životima branili naselje kako bi tunel opstao, a samim tim i život u Sarajevu. Ovi građani nevino su ubijeni u pokušaju da sebi osiguraju neophodnu hranu i lijekove kojih je u Sarajevu bilo minimalno.

Na ulazu u objekat DB Butmir postavljena je spomen-ploča kao simbol podsjećanja na nevino stradale sugrađane.