Akcije lobiranja
132

Nakon kanadske podrške rezoluciji, organizovana kampanja negatora genocida: No Kanada zna istinu

A. Ku.
Emir Ramić (Foto: Facebook)
Emir Ramić (Foto: Facebook)
Nakon što je Kanada objavila da će biti kosponzor rezolucije o genocide u Srebrenici upućene su prijetnje direktoru i članovima Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) Emiru Ramiću.
U poruci IGK-a se navodi da je organizovana snažna kampanja kanadskih negatora genocida protiv kanadskog kosponzorstva rezoluciji.

Iz ovog Instituta ističu da na njihovu kampanju odgovaraju isključivo činjenicama.

"Kanada još od 2010. godine, 11. juli obilježava kao 'Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici'. Od 2015. godine se genocid u Srebrenici i Dan sjećanja na Srebrenicu uključuje kao dio 'Mjeseca sjećanja, osude i svijesti o genocidu' svakog aprila u Kanadi. Genocid u Srebrenici se već izučava u pojedinim kanadskim obrazovnim institucijama. U Kanadskom muzeju za ljudska prava u Vinipegu se nalazi stalna izložba o genocidu u Srebrenici. U kanadskom gradu Windsoru je podignut spomenik žrtvama genocida u Srebrenici. Kanadski parlament je organizovao peticiju kojom se traži od Vlade Kanade krivično sankcionisanje negatora genocida u Srebrenici u Kanadi", navedeno je u saopćenju.

Na, kako dodaju, anticivlizacijsku kampanju negatora genocida u Kanadi, IGK je odgovorio aktivizmom protiv govora mrženje i isticanjem potrebe za tolerancijom na bazi istine, pravde, kulture sjećanja i poštovanja presuda međunarodnih sudova.

"Još jednom podsjećamo negatore srebreničkog genocida u Kanadi da rezolucija nigdje ne spominje srpski narod, Srbiju niti entitet RS. Spominju se samo presude međunarodnih sudova. Anticivilizacijska propaganda u Kanadi i svijetu je učinila nešto što je nezamislivo, da zločin pojedinaca koji su počinili genocid navlači sprskom narodu i da obmanjuje narod da im se Rezolucijom stavlja na teret da su počinili genocide", kažu.

Rezolucija ima za cilj sjećanje kroz edukativne programe koji se donose na svjetskom nivou u ime propitivanja, promišljanja i odnosa prema onome što se dogodilo u Srebrenici.

"To je civilizacijska mjera da se opomene svijet, kroz sumiranje rezultata do kojih su došli međunarodni sudovi kako se takvo nešto više nikada ne bi ponovilo. Rezolucija je i opomena Ujedinjenim nacijama zato što su propustili da zaštite Srebrenicu kao zaštićenu zonu. Oni koji se protive usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama pokazuju ozbiljno civilizacijsko, moralno i pravno posrnuće", poručuju iz IGK-a.

IGK je formirao poseban tim sastavljen od istraživača genocida, aktivista ljudskih prava i sloboda i pravnih stručnjaka koji će odgovoriti na ove anticivilizacijske akcije.

"Želja Vučića i Dodika uz pomoć plaćenih ruskih lobista čiji zajednički timovi su isplanirali anticivilizacijske akcije protiv rezolucije je da bar jedna velika država, članica sedam najrazvijenijih država u svijetu, odustane od kosponzorstva. Neće uspjeti u tome u Kanadi", poručuju iz IGK-a.