Teza o genocidnom narodu
132

Magazinović: Dodik i Vućić vlastiti narod mobilizuju u novi strah i mržnju

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Zastupnik u Predstavničkom domu Bosne i Hercegovine Saša Magazinović komentarisao je izjave političara iz Republike Srpske i susjedne Srbije o najavljenoj rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Istaknuo je da narativ o genocidnom narodu Srbima nameću upravo oni.

Na samom početku je istaknuo činjenicu da je genocid izvršen i da se u rezoluciji, niti presudama ne krivi cijeli srpski narod.

"Činjenicu da je u Srebrenici planiran i izvršen genocid je utvrdio i kroz više presuda potvrdio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju. Ni u jednoj presudi se ne spominje odgovornost srpskog naroda. To se ne spominje ni u rezoluciji o genocidu u Srebrenici", kazao je.

Navodi kako takav narativ šire političari čije karijere zavise od Milorada Dodika i Aleksandra Vučića, kao i oni sami.

"Tezu o 'genocidnosti srpskog naroda' i identificiranju čitavog naroda s presuđenim zločincima čujemo od Vučića i Dodika uz eho onih čija politička karijera zavisi od njih. Ne postoje genocidni narodi, ali postoje političke figure koje u tu tezu ubjeđuju vlastiti narod, ne bi li ih mobilizirali u novi strah i mržnju. Revizionizam kojim se bave će najviše štetiti njegovim kreatorima, a društvo koje u to povjeruje biće samo kolateralna šteta bolesnih političkih ambicija", poručio je Magazinović.

On je inače nedavno glasao za ulazak Kosova u Vijeće Evrope zbog čega je primio brojne prijetnje, a koje su, između ostalih prijetnji, dovele do toga da ima policijsku zaštitu.