Slavili titulu
54

Navijači ljudskim pepelom posuli teren dvostrukog prvaka Engleske i uništili ga

N. M.
Navijači i igrači ludo slavili titulu u trećoj ligi (Foto: Twitter)
Navijači i igrači ludo slavili titulu u trećoj ligi (Foto: Twitter)
Nesvakidašnja priča danas dolazi iz Engleske, gdje navijači posrnulog Portsmoutha, dvostrukog prvaka države, konačno imaju razloga za slavlje.

Portsmouth se polako probija ka vrhu engleskog nogometa, a prošle sedmice je ekipa osigurala promociju u Championship (drugi rang), no slavlje su potpuno nečuvenim potezom zasjenili navijači.

Portsmouth je osigurao titulu u trećoj ligi nakon pobjede od 3:2 nad Barnsleyjem, a potom su navijači pohrlili na teren Fratton Park stadiona.

Kada se gomila navijača povukla, sve su zbunile mrlje na travnjaku koje su ostale iza njih, a BBC danas objavljuje potpuno nevjerovatne vijesti u kojima otkrivaju da su navijači po travnjaku posuli ljudski pepeo i tako ga uništili na pojedinim dijelovima.

Takvu pojavu su objasnili činjenicom da ljudski pepeo sadrži kalcij i kalcijev fosfat, koji uništavaju travu. Osoblje kluba je zbog toga moralo izvršiti hitne intervencije na travnjaku uoči narednog meča protiv Wigana.

Kazneni prostor i krug na centru terena bili su najviše pogođena područja, s vidljivim "ožiljcima" nakon što se gomila navijača razišla, piše BBC.

Policija je pokrenula istragu o nekoliko osumnjičenih za nekoliko kaznenih djela, uključujući krađu, oštećenje stvari i rasizam tokom bučnog slavlja u Portsmouthu nakon pobjede nad Barnsleyjem.

Navijači su ludnicu sa stadiona prenijeli i na ulice i okolne kafiće, kojih je nekoliko u dobroj mjeri oštećeno tokom slavlja.

Popularni Pompeji su prvaci Engleske bili davne 1949. i 1950., dva puta zaredom, a dva puta su osvajali i FA Cup. Bilo je to 1939. i 2008. godine, kada su u finalu nadigrali Cardiff s 1:0. Strijelac pobjedonosnog gola bio je Nwanko Kanu.

Tabela: