Dizajnerica i ugostitelj
162

Utjecaj duhanskog dima na odjeću i čulo okusa: Šta su otkrili Stankica Stojanović i Eldar Resić

IQOS event u Aria Mallu
IQOS event u Aria Mallu
Modna dizajnerica Stankica Stojanović i vlasnik coffee bara Kawa Eldar Resić bili su gosti eventa organizovanog u prvom IQOS Boutiqueu u BiH u Aria Mallu u Sarajevu.

Stankica je prisutnima na eventu, među kojima je bilo 70 IQOS korisnika, najprije otkrila kako je došla na ideju da pokrene svoj brend pod nazivom Stankica's Suits.

"Priča o odijelima je došla tako što sam jako dugo u muškoj modnoj industriji. Shvatila sam koliko su zapravo muškarci jednostavni", započela je.

Dodala je da je željela spojiti jednostavnost i snagu koju imaju muškarci i odijelo koje će žena sa svojom senzualnošću, odnosno seksipilnošću iznijeti na jedan potpuno novi način, a da opet zadrži ljepotu i sve ono što jedna žena ima.

IQOS event u Aria Mallu
IQOS event u Aria Mallu

Posebno je zanimljivo to što Stankicina odijela dolaze u jednoj, oversize veličini. U nju mogu stati svi tipovi žena. Materijali od kojih pravi odijela su prirodni.

Istovremeno, gotovo svi smo svjesni činjenice koliko tkanine brzo upijaju duhanski dim, koji osim pranja odjeće ne može ništa ublažiti. Tako, dizajnerica je i sama podijelila neprijatnu situaciju koja joj se dogodila ranije, zbog čega je spomenula utjecaj dima na našu odjeću.

"Kada sam ušla u lift, za mnom je ušao jedan mladi, zgodni gospodin, a ja sam se toliko osjetila na duhanski dim da sam pomislila da on misli da se ja uopće ne kupam. Toliko me je bilo sramota da nisam htjela ništa pričati ni pitati", navela je te se zahvalila IQOS-u što nas je riješio tih muka i što sada parfemi napokon mogu biti dugotrajni.

S druge strane, Eldar je u svom izlaganju naveo da je coffee bar odlučio otvoriti tokom pandemije, što je, naravno, bio veliki rizik. Nije se dao pokolebati te je od početka vjerovao u svoju ideju.

"U šali sam rekao ljudima da ću napraviti uvod za ugostitelje koji će biti roman - polukomedija u kojem ću navesti sve anegdote koje su se dešavale od samog početka nastajanja brenda Kawa", kazao je.

Dodao je da su imali dosta sreće, ali i ludosti. Ono što privlači pažnju posjetitelja kafića je i jedinstveno uređen prostor. Eldara su mnogi upozoravali da je rizično započinjati biznis u zgradi koja se raspada i koja nije na šetačkoj zoni.

IQOS event u Aria Mallu
IQOS event u Aria Mallu

"Vjerovali smo da prostor ima nevjerovatnu energiju i bukvalno smo rizikovali. Ovo mjesto od početka ima viziju da svim svojim gostima prije svega daje kvalitet. Mi pravimo našu kafu", kazao je te dodao da je posebno ponosan što je ovo mjesto gdje IQOS korisnici i nepušači mogu neometano uživati u svakodnevnim ritualima.

Prisutni su mogli probati kafu pripremljenu u aparaturi iz laboratorije kafića, koja će uskoro biti otvorena i u kojoj će se moći isprobavati novi okusi i tehnologije. Na ovoj lokaciji u Sarajevu se već može popiti nekoliko singlova Espressa Arabica koju imaju još samo dva ili tri objekta na Balkanu.

Bez obzira na to koju vrstu kafe odaberete, možemo se složiti da je okus ključan. Uz IQOS možete uživati u njenom punom okusu, bez smetnji duhanskog dima, a Eldar ističe da mu jako znače i komentari nepušača koji svoje vrijeme provode u Kawi, cijeneći njegovu odluku i istrajnost da ovo ostane "IQOS Only" mjesto u gradu.

IQOS event u Aria Mallu
IQOS event u Aria Mallu

Eldar je također ispričao kako ne želi da njegov coffee bar bude posmatran samo kroz kafu, već kao mjesto na kojem umjetnici poput Ivana Ramadana i Esme Numanović prave izložbe i promovišu muziku.

IQOS Boutique je još jednom bio mjesto susreta kreativnih pojedinaca koji su s ponosom predstavili vlastite brendove, IQOS korisnika i predstavnika medija. Za muzički dio programa bila je zadužena DJ-ica Kazumi, a dobar provod se kasnije nastavio u Kawi, gdje je ekipa još neko vrijeme uživala u ugodnoj atmosferi bez duhanskog dima i zajedničkom druženju.

*IQOS nije proizvod bez rizika i oslobađa nikotin koji izaziva ovisnost. Samo za punoljetne