Prestižna titula
179

Argeta godinama drži titulu mesne i riblje paštete broj 1 u Europi

Već 2018. godine, na osnovu izvještaja koji je provela svjetski poznata istraživačka institucija Nielsen, Argeta je dobila prestižnu titulu mesne paštete broj 1 u Evropi.

Dvije godine kasnije, naslov brenda unaprijeđen je u mesnu i riblju paštetu broj 1 u Evropi, titulu koju i dalje drži.

Brojevi potvrđuju da je Argeta zaista popularna među potrošačima. Do 550.000 konzervi se dnevno puni u proizvodnom pogonu Atlantic Droga Kolinska u Izoli, a do 450.000 konzervi dnevno u Argetinom proizvodnom pogonu u Sarajevu, što daje ukupno više od 5 miliona konzervi sedmično, koje se zatim šalju na različita tržišta širom svijeta. Samo u sedam zemalja, Argetu mjesečno koristi 40 miliona ljudi. Prisutna je na 36 tržišta, a mnogi bi se prijatno iznenadili da pronađu Argetu na policama prodavnica u SAD, Kanadi pa čak i Australiji.

Međutim, Atlantic Grupa je svjesna da se o paštetama govori mnogo. No, Argeta nije tek još jedna pašteta. Zato su odlučili razbiti neke mitove o paštetama i činjenicama dokazati da se ti mitovi ne odnose na Argetu.

MIT: Pašteta se pravi od ostataka.

Argetina jedinstvena formula uvijek iznova dokazuje da mitovi o paštetama ne vrijede za Argetu. Ključno je to što Argeta nije dio veće mesnoprerađivačke industrije, tako Argeta osigurava da se za proizvodnju pašteta kupuju samo odabrani kvalitetni komadi kokošjeg mesa (uključujući kokošja prsa!) i ribe. Svaka isporuka mesa ili sirovina koja ulazi u proizvodnju najprije se detaljno testira kako bi se provjerilo zadovoljava li Argetine standarde. Tek tada se meso kuha, otkosti i potom melje u paštetu. Dodaju se su samo 100% prirodni začini i biljna ulja.

MIT: Pašteta je puna umjetnih dodataka.

Izrada pileće paštete je pravi izazov, jer mlado meso još nije razvilo svoj okus i potrebno je dodati umjetne pojačivače okusa kako bi se uskladilo s dobro poznatim i popularnim okusom zrelijeg mesa. Osim toga, meso mlade kokoši je strukturno rjeđe od starijeg mesa. Budući da Argeta koristi samo pomno birane namirnice i prvoklasno zrelo kokošje meso, dobiveni proizvodi su tako visoke kvalitete da im ništa više ne treba dodavati. Riječ je o kvalitetnim komadima mesa, poput onih koje možete kupiti za ručak, koje je potrebno samo dobro začiniti kako bi se postigli izvrsni okusi.

Svi Argetini namazi stoga su pripremljeni prema formuli “BEZ”, što znači da su bez konzervansa, vještačkih pojačivača okusa, vještačkih boja i glutena. U tvornicama u Izoli i Sarajevu svakodnevno se prati kvaliteta te se provodi i do 200 različitih provjera, od plombiranja, senzorskih, mikrobioloških i fizikalno-hemijskih analiza do ispitivanja prisutnosti otrovnih tvari te analiza vode i higijene. Tako se vodi računa da svaka Argeta pašteta koju vidimo na policama bude 100% sigurna.

MIT: Konzerve su loše kvalitete.

Argeta paštete su pakovane u okrugle aluminijske konzerve. Osim tamnog stakla, aluminij je jedini materijal koji je 100% obnovljiv, što znači da se može neograničeno reciklirati i nikada se ne troši. Također je lagan, pa njegova upotreba rezultira znatno nižom emisijom CO2. To aluminij čini planetarnim i savršenim izborom za pakovanje mesnih i ribljih pašteta i drugih namaza. Sve Argeta aluminijske konzerve presvučene su zaštitnim slojem koji ih štiti od korozije, oksidacije i drugih hemijskih reakcija koje bi mogle uticati na cjelovitost proizvoda. Zaštitni sloj osigurava da aluminij ne ulazi u naše proizvode te da nose oznaku BPA-NI (Non-Intent), što znači da ne sadrže bisfenol A. Svi materijali su provjereni kao prikladni za kontakt s hranom.

MIT: Nešto što ima dug rok trajanja ne može biti dobro čak i ako nema aditive.

To svakako nije slučaj s Argetinim paštetama. Argeta jako dobro pazi da proizvodi budu potpuno sigurni za potrošača prije nego što se stave na police. Iznimnu kvalitetu i trajnost njihovih proizvoda osigurava savremena proizvodnja visoke tehnologije. Svaka napunjena konzerva je hermetički zatvorena i potom sterilizirana. Radi se o procesu toplinske obrade koji je potpuno besprijekoran i pomno kontroliran tehnološki proces, rezultat dugogodišnjeg istraživanja i iskustva, a osigurava duži vijek trajanja proizvoda na siguran način i bez vještačkih dodataka. Vrhunski stručnjaci Argete pomno provjeravaju kvalitetu svih sirovina i ambalaže, a zatim prate proces do kraja 10-dnevnog karantina, uz pomoć nadzornih instrumenata i laboratorijskih istraživanja u proizvodnji, kako bi bili sigurni da je svaki proizvod koji dolazi na police siguran za potrošače. Osiguravanjem kvalitete od prvih faza proizvodnje, kvaliteta je dugoročno zagarantovana.

MIT: Pašteta je preskupa!

Skuplje nije uvijek bolje, osim ako nije skuplje iz pravih razloga. Na policama ima mnogo pašteta koje su, uz sve poreze, jeftinije od cijene po kojoj se proizvodi Argeta. Argeta je jedan od najvećih proizvođača pašteta i optimizirala je cijeli proces: od razvoja proizvoda do nabavke sirovina, proizvodnje, analize i distribucije. To znači da Argeta koristi stvarno kvalitetne sastojke, ali oni imaju svoju cijenu. Ostaci su jeftini, ali oni se ne koriste u Argeti. Tvrtka je predana osiguravanju da kvalitetniji sastojci rezultiraju kvalitetnijim krajnjim proizvodom.

60 godina razvoja jedinstvenih okusa

Prva kokošja pašteta, koja još nije nosila naziv Argeta, proizvedena je 1963. Godine, kada je nastala u tvornici Argo kao nusproizvod proizvodnje koncentrata za juhe. Od tada se na hljeb mazalo mnogo različitih okusa pašteta. U posljednjih 60 godina Argeta je razvila više od 80 različitih okusa. U Argeti pažljivo proučavaju trendove i obraćaju pažnju na to kako se mijenjaju prehrambene navike i očekivanja potrošača. Posljednjih godina lansirali su dva nova inovativna namaza – Argeta Veggie, povrtni namaz u raznim okusima i Meatless, bezmesni namaz koji jedinstvenom kombinacijom začina postiže nevjerovatan okus mesa.

Kako bi bili najprogresivniji brend u kategoriji, uvijek razvijaju nove okuse Argeta pašteta, ugrađujući lokalne specijalitete za tržišta na kojima su prisutni. Na primjer, za BiH tržište razvijen je poseban okus "Kokošja sa sudžukom" i "Kokošja sa suhim mesom", dok je tržište Austrije razvijen "chicken a la liptauer" s tipičnim austrijskim sirnim namazom u pašteti.

Da je Argeta doista dobra strana hljeba itekako je istina jer se osigurano najbolje u svim područjima izrade pašteta – od izbora sastojaka do obrade i ukusa. Stoga ne čudi da je Argeta već nekoliko godina riblja i mesna pašteta broj 1* u Evropi te da svake sekunde širom svijeta otvorimo sedam Argeta pašteta. U kojoj ćete uživati danas? Inspiraciju možete pronaći na Argetinoj web stranici: www.argeta.com.