Cijena 500.000 funti
117

Na prodaju Honda NSX koja je pripadala Ayrtonu Senni

D. B.
Koliko je Honda NSX poseban automobil zaista je suvišno govoriti, jer je izgledom, impresivnom dinamikom vožnje i činjenicom da je u razvoju učestvovao slavni šampion Formule 1 Ayrton Senna, stekao status legende. Sada je jedan istinski poseban primjerak ponuđen na prodaju.

Riječ je zapravo o jednom od tri primjerka Honde NSX, koje je posjedovao upravo legendarni Senna. Čuvao ju je u svom domu u Portugalu gdje je povremeno boravio, a automobil se pojavio i u filmu "Racing Is In My Blood". Također, ovjekovječen je na fotografiji iz Senninog života, koja prikazuje kako Brazilac pere svoj automobil.

NSX je sam po sebi skupocjen automobil, a vrijednost mu definitivno povećava činjenica da je imao slavnog vlasnika. Senna se smatra jednim od najboljih vozača u historiji Formule 1, vozio je osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća te je osvojio tri šampionske titule. Također, upisao je 41 pobjedu na utrkama te je postao inspiracija mnogim vozačima među kojima je i sedmostruku F1 prvak Lewis Hamilton. Nažalost, Senna je poginuo u nesreći na stazi Imola 1. maja 1994. godine.

Također, ovo je isti NSX koji je vozio Giancalro Minardi na stazi Imola povodom obilježavanja 25. godišnjice Sennine smrti 2019. godine.

Iako je prvi put registrovan 1991. godine, automobil je prešao svega 63.000 kilometara. Pokreće ga 3,0-litarski V6 motor, koji razvija 274 KS i 283 Nm obrtnog momenta. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno je oko 6 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 266 km/h.

Senna je bio ključan u odluci Honde da ojača šasiju modela nakon testiranje razvojnog automobila na stazi Suzuka u Japanu. Danas je Sennin automobil u vlasništvu Roberta McFagana, koji ga je kupio 2013. godine nakon putovanja u Algarve u Portugalu. Od tada se NSX nalazi u Velikoj Britaniji.

"S obzirom na to da sam Sennin fan, bio sam oduševljen kada sam kupio NSX, koji je napravljen tako da bude savršena, elegantna i moćna mašina te da ponudi nevjerovatno iskustvo na cesti. Bilo mi je veliko zadovoljstvo posjedovati jedan od najpoznatijih automobila koji su pripadali sportskoj legendi. Uzbuđenje zbog vožnje Senninog automobila nikad ne nestaje", izjavio je McFagan.

NSX će sada ponovo promijeniti vlasnika, a pripast će onome ko izdvoji 500.000 funti.